Tel: (+381) 11.4113.164, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Astrološki kalendar za 2024. godinu Astrološki kalendar je praktični vodič za celu 2024. godinu, koji vam služi da brzo i lako dobijete najvažnije astro informacije svakog dana.

Pomaže da se odredi kvalitet i osobina svakog dana tokom 2024. godine (mundana astrologija), planira aktivnosti (elekciona astrologija) i dobije odgovor na postavljena pitanja (horarna astrologija).
» prikaži celu vest
Knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
Knjiga ''Energija Senke'' Nedavno je izašla iz štampe najnovija knjiga Aleksandra Imširagića "Energija Senke - Vodič za integraciju prošlih života". Svi zainteresovani za ovu knjigu mogu je naručiti direktno od nas.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Mit - sudbinski arhetip

Prvi dani 2010... Rani jutarnji sati... Vreme ružno poput snažnog kvadrata Meseca sa Saturnom u Vagi i Plutona u Jarcu... Atmosferu dodatno boji retrogradni Mars u Lavu... Znam da će danas biti težak dan... Kako to pomislih zazvoni skype. Rano je... nekome gori pod nogama...  I bi tako... Uznemireni glas mog najboljeg prijatelja, koji već godinama živi u inostranstvu, mi potvrđuje početne pretpostavke... Izvinjava se što me ovako rano uznemirava, moli da pogledam horoskop njegovog dragog prijatelja čija je žena bila teško bolesna. Bila je na terapiji, i oporavila se, i svi su mislili da će se izvući... No, prethodnih dana joj nije bilo dobro... Lekari misle da je prolazna slabost, tamošnji astrolozi su ubeđeni da će je najgore prošlo jer ima snažan horoskop... Moj prijatelj se setio da će njemu uskoro rođendan pa da „bacim pogled na solar“... „Hoću“, kažem, „samo da podignem program...“ A ne moram ni da gledam, jer znam da je trenutno Mesec sa Saturnom u Vagi i kvadratu sa Plutonom i da su izgledi da je samo prolazna slabost u pitanju mali... Sa Saturnom i Plutonom nikad nije prolazno, uvek je determinisano...

Bacam pogled... Da, na prvi pogled snažno... ako izuzmemo Saturna na samom Descendentu koji može u određenoj konotaciji ukazati na neminovnost i gubitak partnera... ali ga Venera dispozitor vodi u sedište, a on je ovde vladar 9. kuće, kao i 10. kuće od sedme, ne ukazujući primarno na svoju malefičnost, već pre na karmičku prirodu braka, na obrazovanost i uspešnost partnera. Vladar 7. kuće Venera je u Jarcu sa Suncem i u sekstilu sa Marsom – dugovečnost, vitalnost, istrajnost, upornost, uspeh u karijeri... Venera nema loše aspekte, Saturn je kao dispozitor vraća na ugao i u njen znak...  Saturn je, doduše, u opoziciji sa Jupiterom vladarem 8. kuće od sedme, Mesec u T-kvadratu sa njima, ali da li je ovo tako dramatična postavka da ukaže i na smrt? Ne, ali je Venera na zvezdi Vega, a Sunce na zvezdi Šeliak iz sazvežđa Lire... Jesu li ovo Orfej i Euridika?

„Čime se bavi taj tvoj prijatelj?“, pitam svog prijatelja.

„Oboje su sjajni muzičari, veoma talentovani i mnogo se vole“, kaže on.

Da.. baš kao i Orfej i Euridika. „Ne sumnjam“, kažem, „ali je problem što će on posumnjati i tako je izgubiti...“

Moj prijatelj je zbunjen. „Kako posumnjati, u šta posumnjati?“

„U to da se oporavila. Već jeste posumnjao, čim je zabrinut zbog prolazne slabosti, a time je izgubio, na isti način na koji je i Orfej izgubio Euridiku.“

„Ne razumem! Orfej i Euridika?“

„Da... Orfej i Euridika... Fiksne zvezde... Sazvežđa... Mitovi... Najdublje nesvesno koje najviše determiniše...“

*

Sve životne priče su već ispričane kroz mitove koji su postulat kolektivnog nesvesnog na koji se kao pojedinci „kačimo“ svojim horoskopom. Poznajući mitove i sazvežđa za koji su vezani postajemo sposobni da razumemo tokove, jer sve ono što vidimo kroz prirodu planeta u znaku, kući i aspektima, zapravo uvek gravitira tim bazičnim pričama koje su ispričane. Fiksne zvezde su ona svetla koja deluju u najdaljem nivou jednog bića – nesvesnom delu, jer ono što je jako daleko je veoma duboko unutar naše strukture. I samim tim, kao nesvesno u nama, ono opisuje naše genetsko nasleđe koje nas najsnažnije definiše i obavezuje – ono je primarno, a sve ostalo se uklapa u to. Stoga su prvi pokazatelji jedne sudbine definisani određenim kodom koji postoji na nivou nekretnica, sazvežđa, mita koji nas primarno vodi sve vreme u životu, pri čemu su sve ostale planete tu da ispune misiju, potrebu koja je u osnovi definisana određenom konstelacijom. Svi mi tako nesvesno u sebi nosimo oživljene mitove (ili delove mitova) koji su definisani sazvežđem, fiksnom zvezdom i prirodom planete koja je u konjunkciji sa zvezdom, dok su svi ostali uplivi tek pioni u toj igri, koji samo konkretizuju primarnu potrebu mita.

*

Naš Orfej je tako primarno definisan sazvežđem Lira, jer se dve lične planete nalaze u konjunkciji sa zvezdama Vega i Šeliak. Lira se vezuje za priču o Orfeju i Euridiki – sjajnom muzičaru koji je čudesnim zvucima svoje lire zanosio ljude, pripitomljavao divlje zveri, pokretao stenje i drveće, stišavao bure, ućutkivao sirene, i prelepoj Euridiki, najlepšoj od svih nimfi, koja mu je bila odana i voljena supruga, ali od koje ga je smrt rastavila. Naime, Euridika je bežeći od pohotnog Aristeja nagazila na zmiju i umrla od trovanja. Neutešni Orfej se tada odlučio na neverovatan poduhvat – silazak u svet mrtvih. Na ulazu u Had svojom lirom začarao je troglavog Kerbera, a potom i Hada i Persefonu, vladare podzemlja, koji su ganuti njegovom pesmom odlučili da puste Euridiku nazad na Sunčevu svetlost, ali pod uslovom da se Orfej ne osvrne ka njoj dok ne izađu iz podzemnog sveta. Mučen velikom čežnjom da vidi lice svoje voljene i zabrinut jer nije čuo njene korake, prekršio je postavljeni uslov: okrenuo se i tada je Euridika bespovratno nestala. Nakon toga, Orfej je usamljenički lutao pevajući o izgubljenoj ljubavi, odbijajući žene, dok ga nisu ubile i rastrgle pomamljene bahantkinje.

Ovo sazvežđe tako naglašava talenat za muziku, veliki uspeh, veliku, pravu ljubav, ali i mogućnost stradanja voljene osobe, posebno ako se, kao u slučaju našeg Orfeja, pojavi sumnja u pozitivan ishod.

U njegovom slučaju Jupiter, kao vladar 5. kuće umetnosti i stvaralaštva, je na Asc definišući tako njegovu umetničku, kreativnu prirodu, što odgovara prirodi Orfeja. Mars kao vladar Asc je u 5. kući, u znaku Riba koji se vezuje za umetnost i muziku, i ima sekstil sa Venerom koja takođe significira umetničke sklonosti, i Suncem koje je vladar 10. kuće karijere i statusa, što govori o talentu i uspehu. Mars kao vladar Asc ujedno egzaltira Veneru, vladara 7. kuće (partner) pozicijom u znaku njene egzaltacije, kao i ona njega pozicijom u znaku Marsove egzaltacije, i sa njom je u sekstilu, pa je ovo slika velike, prave obostrane ljubavi. No, Venera po dispoziciji odlazi u opoziciju sa Jupiterom koji je vladar 8. kuće od sedme (smrt bračnog partnera), koji je ujedno na stepenu egzaltacije Plutona (pa eto Hada lično), a Mars (on) po dispoziciji odlazi u opoziciju sa Saturnom što je njegova sumnja, strah. Mesec (supruga u muškom horoskopu, ali i pogled) je u kvadratu sa Saturnom – i evo bolesti partnera, kao i pogrešnog pogleda... Merkur je u trigonu sa Plutonom pa je ovo dogovor sa Hadom, no Pluton je na samom stepenu pada Venere, vladara sedme kuće, i tako je svojom malefičnom prirodom direktno ugrožava, a Merkur retrogradan, pa se Orfej predomišlja, donosi pogrešnu odluku i okreće... Dispozitor Saturn, koji govori o ishodu u vremenu, je u opoziciji sa Jupiterom na trećem stepenu Škorpiona – samim bogom podzemnog sveta...

Kako je bilo par dana pred njegov rođendan pogledala sam i solar...

Venera je, kao i u natalu, sa Suncem, ali u egzaktnom kvinkunksu sa retrogradnim Marsom u Lavu, a natalno su u sekstilu, pri čemu taj Mars pravi skoro egzaktan JOD sa natalnim Marsem i Suncem... Ponavljanje smrtne opasnosti... Hoće li se izvući? Mesec je u bliskoj konjunkciji sa stepenom egzaltacije Plutona i stepenom sopstvenog pada, a sledilo je pomračenje Sunca 15.01.2010. u koje je bila uključena i Venera u bliskoj konjunkciji sa njegovim Merkurom.

Bacih pogled i na direkcije i progresije: Sunce stiglo na 29. stepen Vodolije kao i direktivni Mars, što govori o završavanju jednog ciklusa i velikoj promeni koja će uskoro uslediti; progresivni Mars na 18. stepenu Ovna kvadrira natalno Sunce jasno ukazujući na smrtnu opasnost u ovom slučaju za partnera jer je Sunce natalno u konjunkciji sa Venerom i tako je definiše; Mesec prolazi sekundarnu 8. kuću i u toku godine će preći u znak Lava i napraviti kvadrat sa Saturnom...

Euridika se vratila u Hadov svet krajem oktobra 2010. – u vreme retrogradne Venere u Škorpionu na stepenu egzaltacije Plutona i sekstilu sa Plutonom u Jarcu...

*

Orfej se oporavlja od bola. Moj prijatelj bi voleo da čuje da mu kažem da će se sve srediti, da će se ponovo oženiti... Kaže, rekli su tamošnji astrolozi da bi mogao kasnije u životu da uđe u drugi brak... (Venera u Jarcu u 3. kući). A ja znam da neće - neće jer Orfej nije... Neće jer neki njegov predak nije, neće jer taj predak kroz njega ponovo tuguje. Neće jer je upliv sa nivoa fiksnih zvezda najdublji, neće jer je tuga sa tog nivoa najveća... Ali isto tako i sreća ako ste kojim slučajem dobili vladara 7. kuće u trigonu sa Jupiterom i konjunkciji sa Venerom na zvezdama iz Delfina, ili Berenikine kose, ili Andromede, Labuda, Severne krune...

 * Objavljeno u časopisu Astrologos br. 107, januar 2012.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Tadije Sondermajera 3, Wellport, Novi Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2022. // Design & Coding by studio triD