Tel: (+381) 11.4113.164, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Astrološki kalendar za 2024. godinu Astrološki kalendar je praktični vodič za celu 2024. godinu, koji vam služi da brzo i lako dobijete najvažnije astro informacije svakog dana.

Pomaže da se odredi kvalitet i osobina svakog dana tokom 2024. godine (mundana astrologija), planira aktivnosti (elekciona astrologija) i dobije odgovor na postavljena pitanja (horarna astrologija).
» prikaži celu vest
Knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
Knjiga ''Energija Senke'' Nedavno je izašla iz štampe najnovija knjiga Aleksandra Imširagića "Energija Senke - Vodič za integraciju prošlih života". Svi zainteresovani za ovu knjigu mogu je naručiti direktno od nas.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Energija 2015. godine 2. deo

Uran kvadrat Pluton je kod vremena i polovinom marta je egzaktan kvadrat kada Sunce bude izlazilo iz znaka Riba i spremalo se da uđe u znak Ovna i započne novi ciklus i novu astrološku godinu. Međutim, neposredno pre tog trenutka imaćemo Solarnu eklipsu na 29. stepenu Riba što je prva eklipsa u ovoj sezoni i biće 20. marta.

Eklipsa je na markantnom poslednjem stepenu poslednjeg znaka, jer bilo šta da se tu nađe, uvek govori da je jako aktiviran prelaz između dva sveta, da se nešto završava, da se dolazi do kraja nečega i istovremeno da dolazi do početka nečeg novog. Budući da je ova eklipsa formirana uz prisustvo Južnog čvora, ona govori o aktiviranju sećanja i kapija onog vremena kroz koje smo nekada već prošli. Ovo jesu sećanja koja se aktiviraju iz polja duhovnog i religioznog i taj jedan kontakt je značajen, jer ukazuje da se otvaraju neka vrata onih dugova koji još nisu završeni iz polja našeg nesvesnog, skrivenog, unutrašnjeg i na kolektivnom nivou duhovnog plana. U našem ličnom životu su to sve one stvari koje hoće da nas povežu sa prošlim, sa onim što nismo završili i zato je ova godina sigurno godina završetaka i zaokruživanja svega onoga što je ostalo nedorečeno i svih stvari koje nismo stigli da završimo. Ovo je mnogo više godina takvih stvari nego kretanja napred u velike, jake projekte, kao da je godina sravnanja i pojavljivaće nam se osobe ili situacije koje smo imali ili gde smo imali neke nerešene odnose. Da li ćemo u tim odnosima stati na stranu da budemo Uran ili da budemo Pluton, ili možda da nađemo rešenje koje je između i da to spojimo? To je zapravo način na kojеm ćemo položiti taj ispit u odnosu na sopstvenu karmu koju imamo.

Ovo je vrlo zanimljiv period, jer sezona eklipsi počinje kvadratom Urana i Plutona, a svaki od 7 kvadrata aktivira neki nivo sećanja i ovaj 7. kvadrat aktivira 7. čakru. Sedma čakra je Saturnova čakra vremena, čakra sećanja, prošlosti i svega onoga što mi nosimo u vremenu i ta vremena se otvaraju i donose sećanja u zavisnosti koliko su u prošlosti ostale stvari koje nisu zalečene. Te kapije se na kolektivnom nivou otvaraju, ali u našim pojedinačnim životima se te stvari pojavljuju, jer čovek zapravo nikada ne može da pobegne od svoje sudbine i svog života, on samo može da stvar isceli i da od nje napravi jedno dobro mesto, ili da je ostavi negde, a ona će se onda pojaviti kada za to dođe vreme, a ovo je jedno od takvih vremena.

Iza toga,imaćemo Lunarnu eklipsu 04.04.2015.godine koja će biti na 14. stepenu Vage i koja je na prvi pogled prilično dobro postavljena, jer je na Severnom čvoru i ima sekstil sa Jupiterom.

Međutim, eklipsa je u jakom T kvadratu od Plutona ka Suncu koje je u konjunkciji sa Uranom i sa druge strane sa Mesecom. Treba se setiti da je godina i započela T kvadratom Marsa, Jupitera i Meseca i da su neki ljudi nakon toga stradali u terorističkom napadu i ovde se vidi da postoji mogućnost njegovog ponovnog izraza i da se na kolektivnom nivou ponovo dogodi jedna vrsta čišćenja. Kad god je eklipsa u pitanju, sužava se svest ili pak, čovek uspeva da zaroni i da vrlo fino izmeni neke stvari koje žive u njegovom podsvesnom. Eklipsa nam je prosto kanal kada možemo da uđemo u unutrašnja stanja naše svesti i ako to ne iskoristimo, ona jednostavno sužava svest i čovek u datom trenutku sužene svesti doživi sve one teške aspekte na neudoban način. Ova godina je vreme kada mogu da se iscele različita sećanja koja su ostala nerešena i nezavršena u nekom vremenu. Da li su to bile 30-e godine prošlog veka ili neke još dalje, one su ostale neisceljene i odatle se pojavljuju u ovom vremenu na kraju zime i početku proleća kada se sve to aktivira. Do tada mi ulazimo u fazu retrogradnog Merkura do 11.februara i posle toga on počinje da ubrzava dolazeći do ove prve faze predstojećih eklipsi.

Ono što je za ovu godinu takođe vrlo kritično je u periodu leta kada ćemo imati Jupiter kvadrat Saturn koji je poslednji, opadajući kvadrat.

Kvadrat se događa po 28.stepenovima fiksnih znakova Lava i Škorpiona i u karti urađenoj za Grinič što daje opšti horoskop, Ascendent je u Vagi. Saturn se nalazi u 2.kući i ima kvadrat sa Venerom koja je vladar Ascendenta i koja retrogradno ide ka Jupiteru u Lavu koji ima kvadrat sa Saturnom. Ovaj kvadrat zaista može da ukaže na period kada dolazi do pitanja na generalnom finansijskom i ekonomskom sistemu. Dokle god je ovaj sistem stabilan, mi imamo relativno stabilne i ostale stvari,međutim, ukoliko se neke stvari pobune i doživi se pad, sve ostale stvari imaju tendenciju da budu u jednom izazovnom periodu.

Poslednji ciklus Jupitera i Saturna koji se završava u ovoj godini bio je 28.05.2000.godine i njihova konjunkcija je bila na 22. stepenu Bika.

Tada se desila i poslednja konjunkcija Jupitera i Saturna u zemljanom znaku, jer sve ostale konjunkcije u narednih 240 godina biće u vazdušnim znacima, a oni su predstavnici toka vremena. Konjunkcija u 2000.godini je bila skoro egzaktno na vrhu 8. kuće a i vladar 1. kuće je u 8. kući, govoreći o važnosti bankarskog sistema i svega ostalog u simbolici 8. kuće. U ovoj karti postoji snažan kvadrat od Urana koji je bio vrlo jak u Vodoliji i to je ono što je i izazvalo da u sredini ovog ciklusa dođe do značajne finansijske nestabilnosti. Inače, pun ciklus Jupitera i Saturna je 20 godina, ali na svakih 5 godina dolazi do kvadrata, pa opozicije, pa opet do opadajućeg kvadrata sve do sledeće konjunkcije. Naredna konjunkcija Jupitera i Saturna biće 2020.godine na 0. stepenu Vodolije. Ceo ciklus Jupitera i Saturna u zemljanim znacima počeo je 1802.godine i ovaj period je doneo jaku industrijalijizaciju.

Ako pogledamo kartu prve konjunkcije 1802.godine,ona je bila u 6. kući u znaku Device, Mars vladar Ascendenta je bio u Biku, a Jupiter i Saturn su imali jak trigon ka MC-u. Ovo opisuje industrijalijizaciju koja traje 200 godina, na svakih 20 godina su se Jupiter i Saturn susretali u zemljanim znacima, prvo u Devici, pa Biku, pa Jarcu i nadalje u tom nizu u svakom od ovih znakova po 4 puta.

Sada imamo veliku mutaciju koja se događa 21.12.2020.godine na 0. stepenu Vodolije i od tada narednih 200 do 240 godina imaćemo konjunkcije Jupitera i Saturna u vazdušnim znacima.

Ova godina je važna jer se ciklus Jupitera i Saturna završava i u narednih 5 godina imamo završetak ovog zemljanog ciklusa Jupitera i Saturna i početak nečeg novog. Sledeća konjunkcija 2020.godine ne samo što je na 0. stepenu Vodolije, nego je i u konjunkciji sa vrhom 7.kuće koja je takođe na 0. stepenu Vodolije. Ovo je egzaktna priča o odnosima i o nekom novom početku koji odatle kreće i koji je uzrokovan događajima koji se dešavaju u ovom periodu u kome smo sada, a to je period promena sistema vrednosti. Od tada će element vazduha biti dominantan i možemo reći da se period industrijalizacije završava i nadalje je akcenat više na odnosima, slobodi, ljudskim pravima, otkrićima, zapravo više u spoznajnom smislu, nego što je isključivo vezano za materiju. Ovo govori o novom Vodolijanskom trendu koji će biti i jako povoljan za astrologiju, jer ako je astrologija uspela da preživi jak zemljani ciklus Jupitera i Saturna gde su stvari veoma racionalno jasne, u daljem periodu gde se otvara novi pogled na stvari, možemo očekivati potpuno duge sisteme vrednosti. Da bi se sve to desilo mora da se naprave neki balansi i neke promene kod stvari koje do sada imamo uspostavljene kao takve, recimo taj nivo odnosa na širokom civilizacijskom nivou i različitih sukoba koji tu postoje itd. Tada će Jupiter i Saturn iz Vodolije biti u kvadratu sa Uranom u Biku, što izvesno govori da će postojati neka vrsta otpora i pobune protiv nekih novih stvari i pravila koji se postavljaju. Uran je u Biku gde je u padu i još uvek će držati sva ta neka sećanja na pobune koje odatle idu, ali sve to se dešava dok Uran ne pređe u znak Blizanaca 2025. godine, kada će i Pluton doći na 0. stepenu Vodolije. Sve ono što danas znamo kao vrstu sukoba i nesporazuma, tada će biti drugačije. U međuvremenu, Neptun koji se u horoskopu konjunkcije Jupitera i Saturna 2020.godine nalazi u svom znaku u 9. kući doćiće na 0. stepenu Ovna ukazujući da ceo ovaj portal od oko 13 godina dok Neptun prolazeći kroz znak Riba (od 2011. do 2024. godine) se zatvara i odatle kreće nešto sasvim novo. To novo se odnosi na principe gde postoji saradnja između vrlo različitih grupa ljudi, između tradicionalnih neprijatelja itd, ali na nekom novom principu gde Neptun na 0. stepenu Ovna zapravo predstavlja početak Zodijaka.

Jako je bitno da ceo ovaj period, a naročito godinu u kojoj se nalazimo shvatimo kao deo jedne celine koja se odvija u narednih 10-ak godina, sve ovo što ovde imamo imaće svoje promene i eskalacije, gde je najjači deo od 2017. do 2022. godine, što će biti veoma jak period snažnih promena. U centru toga je 2020.godina kao važna godina promena, da bi se onda kako Uran izlazi iz znaka Bika koji inače predstavlja Evropu, došlo do nečeg novog. Uran je bio u znaku Bika u periodu 2.svetskog rata. Uran je tu u padu i njegovo prisustvo u ovom znaku govori da sama Zemlja nije dovoljno stabilna. Svakako, sve to je deo sećanja koje je potrebno isceliti i promeniti, da bi se moglo nešto novo posejati i jako je važno ovaj period iskoristiti za te promene.

Pomenuto je da je ovaj period posebno bitan za taj neki unutrašnji rad na sebi, taj period je započeo od trenutka prelaska Regulusa u znak Device na samom kraju 2011. godine i traje sve do prelaska Precesije u poslednju pentadu znaka Riba 2018. godine. Ovih 7 godina su godine aktivacije određenih nivoa svesti i u tom smislu je takođe bilo reči da se to energetsko telo tokom ovih 7 godina aktivira kod nas kroz određena buđenja.

Pomenuto je i da 2012.aktivira taj unutrašnji kanal 7. čakre, da 2013.otvara 6. čakru, 2014.5. čakru, 2015.4. čakru, 2016.3. čakru, 2017.2. čakru i 2018. 1. čakru. Drugim rečima, godina u kojoj smo sada aktivira 4. Lunarnu čakru ili sam Mesec u horoskopu svakog od nas.

To govori da je ovo godina u kojoj smo uronili dosta duboko u polje sećanja, emocija i stvari koje uglavnom nisu oproštene i koje nismo nikada rešili, već smo ih samo pomerili negde u stranu. One se manifestuju tako što se te situacije ponavljaju i tako što se nađemo u sličnoj situaciji onoj u kojoj smo bili koje se možda sada i ne sećamo. To su situacije gde nam je recimo vrlo jadsno da smo u pravu, ali tu je bitna naša reakcija i način na koji radimo to što doživljavamo da smo u pravu, jer po pravilu čovek vrlo lako vidi da je u pravu, samo zato što su određene stvari ostale nedorečene. Način na koji ćemo raditi sa stvarima koje vidimo da nisu ispravne je da ih prihvatimo, jer ih tako ispravljamo što je ključna stvar. Ako samo odbacujemo stvari, neće nam biti od koristi i ova godina je mnogo više godina bavljenja čišćenjem stvari na nivou njihovog ispravljanja, ne odbacivanja, nego doterivanja, ispravljanja, popravljanje nas samih, pravljenjem ljudi boljih, u suštini isceljivanja različitih rana koje ćemo imati kroz odnose. Bitno je ovde ne biti previše pametan, već biti neko ko ume osećajem da izmeni stvari, jer ako bismo mentalno posmatrali, našli bismo da smo samo u pravu, a to nije dovoljno za ovu godinu. Uran će biti uvek u pravu spram Plutona, a Pluton u pravu spram Urana, a te dve stvari zajedno daju veliki disbalans na nivou čoveka. Tačka koja je ove godine kod nas bitna je da možemo da transcediramo i da napravimo balans između ova dva dela.Pogledajmo u horoskopu šta nam radi Mesec i kakvo dugovanje u ovoj godini nosi, da li je opterećen i da li ima neka teška sećanja? Mesec će biti probuđen ove godine kod svakoga od nas, na kolektivnom nivou će to biti čišćenje kroz masu ljudi, ali na ličnom nivou treba natalno uvideti samo stanje Meseca kao i progresivnih 13 stepeni koje prolazi ove godine. Sve ono što se aktivira u ovoj godini je ono što nas čini posebno osetljivim sa tendencijom da tu možemo biti povređeni ili tu možemo da ispravimo stvari, samo moramo raditi svesno na tom principu.

Stoga, ako bismo hteli da kažemo šta je ova godina za svakog od nas, to je godina Meseca, mada je svakako i Jupiterova u astrološkom smislu, ali znamo da Jupiter egzaltira u Mesečevom znaku. Ovo je i godina kada Pluton prelazi preko stepena pada Jupitera i odatle pravi kvadrat sa Uranom i sve to nas dovodi do dubokog polja unutar našeg Meseca i do nečega što je ostalo nerešeno.Praktično, to je polje koje se otvara kod svakog od nas i treba razlikovati natalnu poziciju Meseca koju imamo spram nečega što je najbitnije u ovoj godini, jer sve ostalo su tranziti ili progresije. 

*******

Ovaj tekst predstavlja deo predavanja u Kepler klubu. Više o Kepler klubu i pristupu celom članku možete pročitati ovde.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Tadije Sondermajera 3, Wellport, Novi Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2022. // Design & Coding by studio triD