Tel: (+381) 11.4113.164, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Astrološki kalendar za 2024. godinu Astrološki kalendar je praktični vodič za celu 2024. godinu, koji vam služi da brzo i lako dobijete najvažnije astro informacije svakog dana.

Pomaže da se odredi kvalitet i osobina svakog dana tokom 2024. godine (mundana astrologija), planira aktivnosti (elekciona astrologija) i dobije odgovor na postavljena pitanja (horarna astrologija).
» prikaži celu vest
Knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
Knjiga ''Energija Senke'' Nedavno je izašla iz štampe najnovija knjiga Aleksandra Imširagića "Energija Senke - Vodič za integraciju prošlih života". Svi zainteresovani za ovu knjigu mogu je naručiti direktno od nas.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Ime – energija koja budi potencijale

Horoskop predstavlja dvodimenzionalni prikaz pozicija nebeskih tela u određenom trenutku u vremenu i kao takav je samo ogromno polje energije za koje se vezuju duše rođene u tom trenutku. Taj energetski potencijal je samo potencijal koji je na raspolaganju svima rođenim u tom trenutku, a šta će od potencijala biti iskorišćeno ne zavisi samo od naše volje, našeg svesnog dela ličnosti kojim krojimo sudbinu samo delimično, do 10%, već i od brojnih faktora kao što su genetika, porodica, primarno roditelji čijim smo horoskopima determinisani, kao i sredina u kojoj živimo. No, još jedan faktor može bitno uticati na iskorišćeni ili neiskorišćeni potencijal koji dobijamo rođenjem – IME. Ime je ključni faktor koji će „povući“ određene potencijale, i koji daje usmerenje toj energiji na određenu stranu, a strana je determinisana prirodom imena, odnosno njegovom planetarnom simbolikom.

Svako ime je u simbolici određene planete, često i kombinacije planeta, pa se imenom upravo naglašava uticaj tih planeta (pozicija u znaku, kući i aspektima), odnosno sve u simbolici tih planeta je primarno i dominantno u životu natusa. U meri u kojoj je ta planeta snažna i povoljno postavljena to će i, ma kako ostatak horokoskopa bio zahtevan, natus sa većom lakoćom i više snage, optimizma i radosti rešavati ono zbog čega je i rođen, odnosno lakše voziti svoje vozilo zvano „natalni horoskop“ - lakše savladavati krivine na putu do cilja, lakše otklanjati potencijalne kvarove, ređe ostajati bez goriva... U suprotnom, isti potencijal, isti natal, osoba sa imenom koje je u simbolici aflikovanog i slabog malefika, neće iskoristiti maksimalno povoljno i sve će se činiti teže nego što bi moralo biti. Gorivo može često nestajati i jednoj i drugoj osobi, a razlika je u tome što će ime u simbolici povoljnog i snažnog benefika doprineti da se već na sledećoj raskrsnici nalazi benzinska stanica, ili da baš kada automobil počinje da „štuca“ u susret nailazi šlep služba ili poznanik, dok će osoba sa imenom u simbolici slabog Saturna u aflikciji sa Neptunom, na primer, morati da se načeka dok se pojavi „živa duša“ jer će gorivo nestati u najnezgodnijem trenutku i prostoru: po mećavi, u nenaseljenom prostoru gde je mobilna mreža misaona imenica... Srećnik sa imenom u simbolici, na primer, snažnog Merkura (koji je u konjunkciji sa Venerom i u trigonu sa pomenutim Neptunom), će upravo, kada nestane goriva u sred zime, na nenaseljenim obroncima Peštera, naleteti na ženu svog života koja ima rezervnu kantu goriva u gepeku svog automobila...

Možemo se zapitati zašto i saturnovski tip ne bi mogao doživeti slično povoljno iskustvo, sreću u nesreći, ako i on ima istu Veneru i Merkura u trigonu sa Neptunom. Nije li i njegova izabranica negde ne putu, sa telefonom u ruci i gorivom u gepeku? Jeste, ali su veće šanse da ovaj sigurno više zabrinuti, namrgođeni i odbojni tip, usled kvadrata sa Neptunom i kvinkunksa sa Merkurom i Venerom, uopšte ne primeti da ga neko doziva i maše po mećavi, a čak i ako primeti, sigurno nije raspoložen za ćaskanje sa brbljivom Venerom, koja, iz njegovog ugla posmatranja, sigurno ima isti problem, a on ne zna šta će ni sa svojim... Ključni faktor je ovde što Merkura Neptun podržava, a Saturna ne! Pavle (Merkur) koji je u kvinkunksu sa Saturnom, će uvek saturnovski problem (prekid, nedostatak, gubitak) nečega u simbolici Neptuna iskoristiti na najbolji mogući način i preokrenuti situaciju u svoju korist, dok će Petar (Saturn) uglavnom na život gledati kao na problem i prevaru (kvadrat Neptun) i imati male šanse da vidi povoljnu priliku u Neptunu kojeg podržava snažan Merkur sa Venerom, kao što će i u Merkuru i Veneri videti problem (kvinkunks), ako ih uopšte vidi (kvinkunks)....

Dakle, „nije svejedno“ koje je planetarne prirode vaše ime, koja vas energija predstavlja i koju energiju prizivaju oni koji vas oslovljavaju. Naravno da su energetski povoljnija imena u simbolici benefika Venere, Sunca, Jupitera, a zahtevnija i teža ona u simbolici malefika Marsa, Saturna, Urana, Plutona, kao i Neptuna. No, ni to nije pravilo, jer ukoliko je benefik aflikovan to ce ime činiti da natus stalno vibrira u polju tog problema. Ako je u pitanju venerijansko ime (npr. Ljubica, Dragana, Cveta, Ruža, Milena...), a Venera je u Škorpionu i kvadratu od Plutona, to će sigurno već predodređene problematične, previše strastvene veze biti još dramatičnije, silovanja izvesnija, kao i ubistva usled ljubomore... Sa kvadratom od Saturna prepreke do srodne duše činiće se većim, a vreme do cilja duže... Ukoliko je u pitanju profesija balerine ili arhitekte (što je tipično za ovaj aspekt) to će natus morati da uloži izuzetan trud i vreme da bi postigao uspeh koji će Venera u trigonu sa Saturnom postići daleko lakše, bez preloma, povreda, ili zidova neadekvatnih boja ako je u pitanju enterijer... 

Sunčeva imena daju snagu, slavu, moć, uspeh, popularnost, ali samo ako je Sunce povoljno postavljeno i podržano povoljnim aspektima. Aflikovano može naglasiti problem sa egom, autoritetima, ocem, nesigurnost. Sjajan trigon Sunca i Jupitera sigurno natusu mora dati protežiranost i uspeh u životu, ma koje ime da je u pitanju, ali će Slavoljub, Slavko, Zoran sigurno više težiti uspehu, obrazovanju i ostvariti bolje rezultate sa ovim aspektom od Gorana, Nebojše, Milana, Miroljuba. Zdravko će biti uspešan, ali i veoma vitalan, čak i sa kvadratom Sunca i Saturna, jer će mu ovo ime sa Suncem u trigonu sa Jupiterom ublažiti moguće zdravstvene probleme koje invocira Saturn koji aflikuje Sunce, a koji bi sigurno bili veoma naglašeni da se osoba zove Goran, posebno Gordan.

Pri odabiru pravog imena uvek treba voditi računa o svemu što tu izabranu planetu čini. Ne smemo se povesti samo snažnim dostojanstvom i prevideti snagu nekog težeg aspekta ka planeti, jer će se odabrana planeta podjednako ispoljavati kroz sve aspekte. Tako, snažno Sunce u Lavu će povoljno uticati na slavu i uspeh, ali može ukazati i na probleme upravo u tom domenu. Kvadrat takvog Sunca od Marsa će ukazati na osobu koja svu svoju snagu ulaže za postizanje uspeha i slave, kojoj je život besomučna borba, dok oni sa trigonom ove dve planete sa lakoćom postižu isto, ne stvarajući pritom neprijatelje koji će žudeti da to Sunce „smaknu“ upravo na vrhuncu slave. Svakako da će većina sa teškim aspektom Sunca i Marsa, bilo kako zvani, imati problem u prirodi ovog aspekta (grubog i dominantnog oca, probleme sa autoritetima, moguće povrede oka), ali će se najsnažnije ispoljiti upravo kod osoba čije je ime direktno u simbolici ove dve planete. Ime koje bi to najsnažnije probudilo je zasigurno Vojislav koji objedinjuje i Sunce i Marsa, pa ovo ime treba dati samo ukoliko osoba ima povoljan aspekt ove dve planete.

Za razliku od Sunčevih imena koja naglašavaju volju, snagu i svest, i u skladu s tim dinamičniji život, Mesečeva imena su nežnije prirode, stavljaju naglasak na bliskost, emotivnost, duševnost, ali i promenljivost, pa i slabost ako je Mesec aflikovan, kao i na moguć snažan upliv sudbine, posebno sa Saturnom u aspektu. Dušan, Dušica, Dušanka direktno asociraju na dušu, emocije, ali će kvadrat Meseca i Saturna, npr, upravo ukazati na problem sa bliskošću koji će biti glavni, u ovom slučaju, blokator, a ne motivator natusa, što bi bio slučaj sa trigonom. Aflikcija Meseca od Saturna će dati problem sa kućom, majkom, zdravljem, naglasiti depresije, strahove, ali će Dušanka neprestano imati stambeni problem, ili problem sa grejanjem u stanu, što će joj kreirati i svakodnevno raspoloženje pa će privlačiti slične tužne duše, dok će za Zoranu sa istim aspektom, taj problem biti sporedan, neće majka biti sklona depresiji, već neka starija komšinica, a u stanu će ipak biti toplo (uvešće dodatno grejanje) jer će ona delovati primarno iz Sunca koje kao svesna planeta daje mogućnost da stvari menjamo svojom voljom...

Ova osoba je do svoje 30. godine nosila ime Snežana, koje je u simbolici kombinacije Meseca i Saturna. U njenom slučaju Mesec je u Jarcu (direktno upućuje na to ime) i ima trigon sa Saturnom, što je generalno povoljno, rekli bismo „dobar izbor“. No, Mesec je u izgonu u znaku Jarca, a Saturn je u 12, i ona noseći to ime bila isuviše zatvorena, povučena, sa strahovima, bolešljiva, sklona depresiji, osamljivanju i veoma opterećena problemima svojih roditelja. Imena Mesec/Saturn bez obzira u kakvom su odnosu i gde se u horoskopu nalaze, često čine da je natus determinisan genetikom jer ova dva znaka direktno upućuju na naše pretke, prošlost i sećanja, i stoga nije bila u stanju da ispolji svoju pravu prirodu koja je izražena primarno kroz vladara Asc Merkura u 10 u konjunkciji sa Venerom.

Promenila je zvanično ime u Paula (čije je značenje „malena“) koje je u simbolici Merkura i na taj način stavila naglasak na ovu planetu, dajući joj energiju svakim oslovljavanjem od strane druge osobe, svakim potpisom i svakim trenutkom kada neko pomisli na nju pod tim imenom. Od tada se njen život bitno promenio: stabilizovala se na polju karijere, ušla u novu, stabilnu vezu i razmišlja o braku (Merkur/Venera u Raku), a ne o samoći i bežanju u sigurnost svoje sobice...

I ova ženska osoba je Snežana, ali sa daleko problematičnijom pričom, jer za razliku od Paule Ascendentalne Device, ova Lavica na Ascendentu sa Suncem u Jarcu u kvadratu sa Saturnom nije spremna na kompromise i promene, upravo jer je njeno ime u simbolici Saturna koji je ovde u lošem dostojanstvu i aflikuje vladara Asc, kao i Mesec, što je još važnije), jer je i Mesec ključni igrač kao planeta koja simboliše ovo ime.

Ovaj T-kvadrat upućuje na nemogućnost ostvarenja bliskosti, na vrlo autoritativnu osobu, na izvestan problem u odnosima jer je Mesec u Vagi, a Saturn vladar 7. Sigurno je da bi priča bila slična ma koje ime da nosi ova osoba, ali bi simbolika Jupitera koji podržava Sunce sigurno doprinela da se više raduje, da ima više vere, duha, poverenja, pa bi razvod bio manje dramatičan i težak, bivši suprug manje grub i preteći, deca (Jupiter vladar 5) radosnija i u podjednako dobrom odnosu i sa njom i ocem (trigon Sunce). Jovana, Sofija, Aleksandra bi daleko lakše metabolisale ovu energiju...

Za razliku od Mesečevih, Merkurova imena su neutralnija, prilagodljivija i upućuju na dinamičan, zanimljiv život, a u skladu sa prirodom samog Merkura u horoskopu. Treba ih izbegavati ukoliko je Merkur aflikovan od Saturna jer može uputiti na hendikep, probleme sa inteligendijom, kretanjem, u komunikaciji, a izabrati ukoliko je ova planeta podržana beneficima, gde će upravo naglasiti suprotno pomenutom.

Venerina upućuju na hedoniste, one željne ljubavi, sklone umetnosti, ali i materijalizaciji, kao i one kojima su odnosi uslov za ispunjenje. Aflikovana Venera uputiče na probleme u svemu navedenom.

Marsova imena zahtevaju snažnu ličnost, snažnu energiju iz 1. kuće, jer u suprotnom osoba neće moći da prati svoje ime i stoga će preterivati u grubosti i dokazivanju i nekanalisanom trošenju energije.

Jupiterova su generalno povoljna, ali mogu uputiti na preterivanje ako je aflikovan, u oblasti planeta koje Jupiter aspektuje, kao i znaka i kuće u kojima se nalazi. Neretko može ukazati na problem sa verom, novcem, moralom, a povoljan na veoma pozitivnu, darežljivu osobu željnu avantura, znanja, potpuno otvorenu. 

Saturnova imena su najzahtevnija i preporučuju se samo ako je Saturn snažan, jer je Saturnov uticaj daleko sudbinskiji od svih ostalih planeta, pa aflikovan može privući najtežu sudbinu koju polje energije u trenutku rođenja nudi.

Imena u simbolici transcendentnih planeta zahtevaju posebnu prirodu, kao što su posebne i ove daleke planete koje teško dostižemo, a čija je priroda na prosečnom nivou svesti primarno malefična. Ukoliko horoskop nije snažan u celosti, a ta planeta posebno povoljno postavljena, teško da je natus može živeti, a to znači da nije ni povezan sa energijom svog imena.

Ime je energija koja nas prati sve vreme, koja nam daje ili oduzima, a pravilan izbor podrazumeva da živimo najbolje od te planete i da smo radosni svaki put kada nas neko oslovi i kada osetimo vibraciju svog imena...

* Objavljeno u časopisu Astrologos br. 103, avgust 2011.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Tadije Sondermajera 3, Wellport, Novi Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2022. // Design & Coding by studio triD