Tel: 060.7673.192, 064.387.222.4, 011.267.31.92   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Full Moon project radionica "Pouzdanost" Pridruži nam se na novoj Full Moon radionici „POUZDANOST“, koja će se održati 22. avgusta. Ovaj pun Mesec odigraće se na 29. stepenu Vodolije (koji nas povezuje sa znakom Riba) i omogućava nam razvoj kvaliteta Pouzdanosti. Pouzdanost se razvija u različitim emotivnim odnosima, ali i u različitim kategorijama života, pa ukoliko uspemo da izgradimo ovaj kvalitet, on nas otvara ka mogućnosti da živimo svoje nove vrednosti.
» prikaži celu vest
Upis u školu je u toku! Da li biste želeli da steknete astrološko obrazovanje po svetskim standardima koje će vam omogućiti da se profesionalno bavite astrologijom? U toku je upis u prvu godinu studija astrologije na Institutu za Astrološka Istraživanja i Edukaciju “Johannes Kepler”! Za prijave do 20.07. ostvarujete posebne POKLONE – Full Moon radionicu koja će se održati 24.07, kao i knjigu “Naučna astrologija” dr Lee Imširagić.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2021. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2021. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu hrabrosti i inspirativnih akcija na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Linija Marsa u prostoru

Mars predstavlja princip čovekove energije, snage, inicijative, on je energija koja je preduslov za ostvarenje na bilo kome planu života. Naš život je u osnovi energija koja treba da kruži, što vidimo kroz Mars koji vlada prvim znakom Ovna koji vezujemo prirodno za početak života – prvi udah i osmim znakom Škorpina koji predstavlja kraj života – poslednji izdah. Zato, Mars je energija koja uvek kruži i uvek povezuje dva života, jer ono što smo radili u jednom životu prenosimo kao energetsku nit u drugi život ili ono što su radili naši preci i što je njihova energija mi prenosimo kroz sebe. Mars je akcija koju sprovodimo u jednom životu, što nije ništa drugo do karma u sledećem (karma na sanskritu znači "akcija").

Snaga Marsa dolazi od usmerenosti osobe na jasno fokusiran cilj i što je cilj jasniji energija za njegovo ostvarenje je veća, ali, takođe, ono što je na jednom nivou potreba Marsa je izazov za koji je vredno boriti se. Ipak ova potreba za izazovom ustvari stvara potrebu za preprekom, prepreka rađa strast da se savlada, a zajedno vode Marsa do večite strasti ka pobedi. Ipak, kako za Marsa najveći izazov predstavljaju odnosi (Mars je u znaku Vage – odnosi u izgonu) jer je on uvek jedan i sam, pa ova potreba za izazovom za njega nije ništa drugo do borba sa sobom, svojom snagom i ponosom. Zato je za Marsa veoma važno da nauči da kruži energijom, da bude provodnik svojih snova (XII kuća) koje preko svoje energije (I kuća), materijalizuje (II kuća), ali za to mora da ima jasno definisan cilj.

Različite manifestacije aspekata i lečenje prostora

Na nivou doma u kome živimo, Mars je izazovna planeta, jer je najmanje srodan simbolici doma. Naime, upravo znak Raka koji signifikuje dom, jeste znak Marsovog pada, pa se on ovde oseća „sputan“, jer ne može da iskaže svoj puni potencijal. Marsova uloga u domu je da dâ energiju, na njegovoj liniji je naglašena fizička snaga, potreba za akcijom, brzinom, ali uz neizbalansiranost tj. ukoliko njegova energija nije zadovoljena na adekvatan način, može doneti napetost, svađe, nervozu, opasnosti od povreda, požara i slično, a kad se ovakvi događaji odigravaju na planu doma oni se posledično kao energija šire i na ostale oblasti života. Zadovoljenje Marsove energije je posebno važno za ascedentalne Ovnove i Škorpione, jer onda Mars definiše i ličnu i nasleđenu kolektivnu energiju.

Mars je primarno malefik, ali od njegove postavke u horoskopu vidićemo način na koji osoba može da oživi njegove pozitvne potencijale, kao i šta za osobu može biti problematično u njegovoj simbolici. Uvek treba imati u vidu natalne potencijale koje nosi Mars. Na primer, ukoliko se natalni Mars nalazi u znaku Bika (izgon), već u startu imamo sliku smanjene energije. Ovo je, ipak, često osoba koja može biti izdržljiva, pomalo korpulentna, ali i troma, lenja..., što je jedan nivo manifestacije ovog Mars. Ipak, na nivou doma, budući da Mars predstavlja rad, ova osoba će biti ona koja sprema hranu (posebno roštilj, hranu koja se peče i slično), sadi cveće, a ako se uopšte odluči da radi neku vrstu fizičkih vežbi - ovo su vežbe koje se rade isključivo na zemlji (strunjači). Kako Mars ovde gubi brzinu, ovo su lagane vežbe koje se izvode polako npr. određene Joga vežbe... Na nivou doma, obzirom da se Mars u znaku Bika, kako smo rekli, nalazi u izgonu, a predstavlja sve aparate tj. mašine koje nam služe da nešto uradimo, ako njegova energija nije zadovoljna na adekvatan način, to može izazvati kvarove aparata u domaćinstvu, posebno one u kuhinji i koji su najsavremeniji u tehničkom smislu, jer pored toga što je Mars ovde u izgonu, ovo je znak i Uranovog pada.

Ako govorimo o aspektima, Mars koji je afikovan sa Uranom može na nivou doma izazvati probleme i sa strujom, dok će pozicija Marsa u kući opisati u kom delu stana do problema može doći, pa npr. u IV kući može dati sliku na nivou celog doma, ali i posebno spavaće sobe ili kupatila, dok u V kući ovaj problem može da se ispolji na nivou dnevne ili dečije sobe (možemo dobiti sliku da je posebno „ugrožen“ kompjuter koga mogu pokvariti skokovi u naponu struje ili neadekvatno uzemljenje struje).

Kako je Mars izuzetno važna planeta za našu energiju, ali i prvi malefik kojim se bavimo na nivou doma - jako je važan način na koji ćemo pokrenuti njegovu simboliku. U domu ga ne treba naglasiti previše, ali treba zadovoljiti ono što je najvažnije. Energija mora da kruži, on traži da dve suprotne strane jedne linije budu spojene jer što su te dve suprotne strane linije više spojene to je njegova linija, tj. energija, svesnija. Zato je važno zadovoljiti ovu potrebu određenim predmetom u njegovoj simbolici na početku i na kraju njegove linije, dok u ostalim delovima doma ne treba da dominira.

Mars kroz signifikaciju predstavlja oružije i sve oštre predmete (noževe, sečiva, koplja, makaze...), ali ukoliko bi ovakav predmet postavili na njegovu liniju inicirali bi negativnu konotaciju Marsa što bi kod osobe potenciralo agresiju i borbu na određenom planu života, što samo „troši“ primarnu energiju. Zato na njegovu liniju treba postavljati predmete koji će inicirati Marsovu pozitivnu konotaciju, kao i obratiti pažnju da dati predmeti budu nisko postavljeni.

Na liniju Marsa možemo postaviti sportsku opremu ili sprave za vežbanje, pa ako je Mars natalno npr. u Strelcu ovo je traka za trčanje, ali treba voditi računa da ovo bude kvalitetno urađena sprava za vežbanje. U znaku Blizanaca ovo bi bila bokserska vreća (i sam Mars signifikuje boks), u znaku Vodolije (ili povezan sa Uranom) ovo je slika padobrana koji se može postaviti na ovu liniju... Ipak, treba imati u vidu da predmet u simbolici sportske opreme budi kod osobe takmičarski duh i želju za pobedom, pa tako čak iako je to sprava za vežbanje, ovde će se javiti potreba da se „pobedi“ neka lična osobina. Svakako, ovi predmeti asociraju na energiju i snagu, pa će raditi i na njenom balanisranju.

Na njegovu liniju, takođe, možemo staviti kućni alat, ali koji je naophodno da bude uredno poslagan i da svaka stvar u njemu ima svoje mesto. Takođe, ovde možemo postaviti i mašinu za šivenje (posebno ako je Mars natalno u Devici), pa npr. ako je Mars na harmoničan način povezan sa Uranom ovo je slika mašine koja je najsavremenija, dok bi Mars povezan sa Saturnom (ili planetama u znaku Jarca) bio slika stare, arhaične mašine. Ovi predmeti će kod Marsa inicirati potrebu za radom.

Dalje predmeti koji su takođe u Marsovoj simbolici su, sve vrste peći, kamin, grejalice, kao i šporet. Ipak, kako smo na početku rekli da Marsa treba inicirati na početku i na kraju linije, šporet je prihvatljiva varijanta samo ukoliko vam Marsova linija počinje u kuhinji. U svakom drugom slučaju idealno bi bilo da se ovaj aparat, koji se nalazi u svakom domaćinstvu, nađe na neutralnom delu stana (delu stana gde ne prolazi ni jedna linija neke planete) ili na putanji planete koja je harmonično aspektovana sa Marsom u poziciji i dispoziciji. Svi predmeti koje smo sada nabrojali imaju funkciju da greju, da isijavaju energiju – toplotu, što je u simbolici Marsa, ali treba imati u vidu da ove predmete koristimo samo u određenom delu godine, pa u zavisnosti od pozicije Marsa u znaku oni mogu zadovoljiti njegovu potrebu, ali ponekad i nisu dovoljni. Ako se npr. Mars nalazi u znaku Raka (padu), onda imamo sliku nedostatka energije, snage, inicijative..., pa predmet koji postavljamo mora da inicira upravo ono što nedostaje ovom Marsu. Ukoliko bi to bila bilo koja vrsta peći ili grejalice, ona bi morala uvek da radi, što je nemoguće (posebno u letnjem preodu), pa bi van sezone bilo potrebno postaviti drugi predmet koji će zadovoljiti kruženje energije ove planete i inicirati energiju kod osobe. Jedan od predmeta u simbolici Marsa u Raku je Galileov termometar. Naravno tip grejnog tela, zavisi i od pozicije Marsa u znaku, pa ukoliko je Mars povezan sa znakom Jarca, ovo je svakako slika kamina u kome gore drva, Mars u Raku je slika radijatora, u Ribama uljnih peći i radijatora, kao i grejnih tela na gas...

Kada govorimo o kuhinji, pored pomenutog šporeta, na njegovu liniju takođe možemo da postavimo toster, roštilj, ljute začine, đumbir..., ali takođe treba imati u vidu da ukoliko njegova energija prolazi preko trpezarijskog stola, to će kod osobe izazvati da izuzetno brzo (halapljivo) jede, bez dovoljno žvakanja hrane, što može prouzrokovati probleme sa verenjem, pa je važno njegovu energiju zadovoljiti na adekvatan način.

Ukoliko je Mars natalno u opoziciji sa Saturnom, obzirom da ove dve planete prolaze kroz dom istom putanjom, potrebno je da postavimo predmet koji će zadovoljiti energiju obe planete, pa jedan od predmeta može biti određeni izrezbareni (Mars) predmet od drveta (Saturn), pa naravno, u zavisnosti od pozicije Marsa, zavisiće da li će to biti vaza, figura neke životinje, čoveka, ukrasni tanjir i slično. U određenoj kombinaciji ovo može biti i poludragi kamen koji je obično cigla crvene (ili braon) boje i kamen je koji ispravlja „nepravedne“ događaje, iznosi probleme na videlo, pomaže da uvidimo rešenje i daje hrabrost.

Takođe, kao što važi i za ostale planete, i Marsa možemo inicirati određenom slikom u njegovoj simbolici, ali tu treba imati u vidu da ono što predstavlja sama slika jeste i ono što sada iniciramo (Mars) u svom životu. Mars je uvek jedan, pa slika koju postavimo može biti slika sportiste, nekog heroja ili slika na kojoj dominiraju crveni tonovi. Naprimer, ako smo postavili sliku sportiste, onog koji je poznat, pobednik, ovo će zadovoljiti jedan nivo Marsove potrebe, ali ako je Mars oštećen od Saturna, onda takođe možemo postaviti sliku sporitste jer mi ovde primarno opisujemo Marsa, ali sada nećemo birati nekog ko je imao teške „okolnosti“, koje su dovele do kraja njegove karijere (negativna konotacija Saturna), već osobu koja ima određeni hendikep (Saturn), ali koja je uspela da ostvari uspeh, koja je pokazala istrajnost i disciplinu da bi ostvarila svoj cilj. Ali za ovakvu sliku pored početnog kvadrata između ovih planeta je ipak potrebno da su Mars i Saturnu harmonično postavljeni kroz dispoziciju u natalu.

Pogledajmo kroz primer na koji način sve Mars može da se ispolji u prostoru.

Ovo je horoskop muškarca kod koga je Mars primarno vladar VI kuće posla, radnog okruženja, svakodnevnih navika, obaveza i fiziologije tj. bolesti. Mars se nalazi u vatrenom znaku Lava, koji mu daje potrebnu energiju, snagu i vatalnost, dok njegova pozicija u III kući ukazuje da je ovo osoba koja brzo misli, govori, ali je ovo i slika posla vezanog za komunikaciju sa drugim ljudima. Kako se Mars nalazi na 4° možemo posumnjati da kao vladar VI kuće opisuje privatan posao (IV kuća), što nam potvrđuje i stelijum planeta u znaku Device u IV kući, od čega je Uran vladar X kuće (profesija, karijera), a Jupiter vladar 10. znaka od ascedenta kroz koji takođe ponekad možemo videti profesiju osobe, pa zajedno u znaku Device imamo sliku osobe koja ima svoju privatnu firmu koja se bavi pripremom za štampu (prepress – dizajn, rad tj. uređenje svih vrsta štampanih materijala, slika...). Obzirom da je Uran vladar X kuće, svakako imamo sliku rada na kompjuteru, dok Saturn kao primarni vladar X kuće (vidljiv vladar znaka Vodolije) u uklještenom znaku pada, ukazuje da će osobi trebati dosta vremena da se odluči da svoju karijeru dalje razvija u privatnom sektoru, posebno zato što je Saturn retrogradan i u konjunkciji sa Mesecom (prirodni vladar IV kuće – privatan posao) pa će osoba dugo ovo doživljavati kao pritisak, teret, obavezu i odgovornost koju još uvek nije spremna da preuzme, kao i oređenu dozu straha da se odluči na ovakvu promenu u svom životu. Ipak, kako postoje brojni pokazatelji koji podržavaju osobu da osnuje svoju firmu, ona će se ipak kroz vreme odlučiti na ovakav potez, što ne znači da će firma (posebno na početku) razvijati lako i bez problema.

Vratimo se na Marsa koji, iako je podržan znakom u kome se nalazi, ipak nema nijedan glavni (Ptolomejev) aspeket sa ostalim planetama, pa i kroz njega kao vladara VI kuće, vidimo da će se osoba teško odlučiti (pozicija Marsa u III kući) da osnuje svoju privatnu firmu, posebno zato što Mars u sebi sadrži Saturna u padu. Ipak, ono što podržava Marsa je trigon/sekstil sa osom čvorova od čega je Mars i vladar Severnog mesečevog čvora, pa posao koji osoba započne u njegovoj simbolici će imati budućnost i perspektivu u vremenu. Takođe, Mars dispozicijom ostaje u znaku Lava (preko Sunca kao dispozitora), ali dolazi u konjunkciju sa Merkurom (vladarom ascendenta) na vrh IV kuće i u trigon sa Saturnom, pa natus kroz vreme ipak stiče dovoljno energije, snage, inicijative, istrajnosti i želje da se upusti u osnivanje svoje firme.

Ovo je plan prvog poslovnog prostra u kome je osoba počela da radi po osnivanju svoje firme. Mars iz centra prostora sa jedne strane prolazi preko glavne prostorije za rad u kojoj su se nalazi kompjuteri i mašine koje rade jedan uslužan deo za štampu (CTP – mašine koje puštaju ploče koje se kasnije koriste u štampi...), koje je osoba uzela kao proširenje delatnosti.

Kako smo rekli, Mars u sebi sadrži retrogradnog Saturna i može ukazati da bilo koja vrsta mašine može biti problematična na početku za osobu, pa je prva mašina (obeležena na planu prostora) uzeta na kredit, a budući da je retrogradni Saturn u padu koga Mars nosi u sebi vladar VIII kuće i govori upravo o kreditima, ovo za osobu nikako nije podržavajuće. Pored finansijskih problema (Saturn je u konjunkciji sa Mesecom vladarom II kuće) ova mašina je bila izuzetno sklona kvarovima što je su usporavalo rad. S'obzirom da u ovom poslu klijenti obično imaju dogovoren termin za štampu, ukoliko mašina ne radi oni bi odlazili na drugo mesto, pa su se tako gubili određeni klijenti, što je naravno kroz Marsa kao vladara VI kuće uticalo i na zdravlje osobe (kroz nervozu, česte glavobolje, iscrpljenost...), pored neispunjenog poslovnog plana.

Ono što je primarno zakočilo tok energije u simbolici Marsa je druga mašina koju je osoba uzela kao pokvarenu, da je u daljoj perspektivi popravi, ali obzirom na vrstu kvara ovo je bilo prilično neisplatljivo, pa je mašina sve vreme korišćenja ovog poslovnog prostora stajala van funkcije u prostoru. Ovo se potpuno uklapa u simboliku natalnog Marsa, koji pored toga što u sebi sadrži Saturna (kvar), nema ni jedan aspeket sa nekom drugom planetom osim osom čvorova, pa osoba uzima nešto što je van funkcije, da bi popravila u budućnosti (Severni čvor), ali ova mašina u simbolici Marsa i na Marsovoj liniji blokira njegovu energiju na svim ostalim planovima u simbolci VI kuće kojom vlada. Mars u svojoj prirodi radi, on ima cilj, pa je ovo u suprotnosti sa njegovom osnovnom prirodom.

Sa druge strane iz centra stana Mars prelazi preko sporedne prostorije, koja je uglavnom služila za rad bez klijenata, ali upravo preko dela prostorije gde se nalazio orman koji opet nosi simboliku Saturna, što smo već zaključili da nije podržavajuće za ovu osobu.

Posle par godina rada, sa puno problema osoba se preselila iz ovog poslovnog prostora, mašinu koja ne radi je dala i u novom prostoru uz drugačiji raspored nastavila da izgrađuje svoj privatni posao sa mnogo manje otežavajućih okolnosti.

U suštini kad pogledamo ovaj poslovni prostor, firma bi mnogo bolje finkcionisala da u njoj nije stajala mašina koja ne radi, problem sa otplatom i kvarovima prve mašine bi se mogao rešiti jednostavnim postavljanjem predmeta u simbolici Marsa (koji bi u sebi sadržao elemente harmonične povezanosti sa Saturnom o čemu smo pričali ranije u tekstu) koji bi uspostavio kruženje energije i pokrenuo rad firme, dok je sa druge strane bilo dovoljno da se pomeri orman i na njegovo mesto postavi npr. peć koja koja bi nosila simboliku Marsa. 

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD