Tel: (+381) 11.4113.164, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Astrološki kalendar za 2024. godinu Astrološki kalendar je praktični vodič za celu 2024. godinu, koji vam služi da brzo i lako dobijete najvažnije astro informacije svakog dana.

Pomaže da se odredi kvalitet i osobina svakog dana tokom 2024. godine (mundana astrologija), planira aktivnosti (elekciona astrologija) i dobije odgovor na postavljena pitanja (horarna astrologija).
» prikaži celu vest
Knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
Knjiga ''Energija Senke'' Nedavno je izašla iz štampe najnovija knjiga Aleksandra Imširagića "Energija Senke - Vodič za integraciju prošlih života". Svi zainteresovani za ovu knjigu mogu je naručiti direktno od nas.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

AstroHealing druge čakre - 2- deo

Druga čakra deluje na naš emotivni život i osećanja zadovoljstva i sreće, kako u partnerskim odnosima kroz osećaj zaljubljenosti i ljubavi (znak Vaga i serija 7), tako i kroz fizička zadovoljstva i čulne užitke u hrani i materijalnim vrednostima (znak Bika i serija 2). Balansiranost ovog centra daje nam sposobnost da zaronimo u svet čula i da imamo osećaj zadovoljstva, privlačnosti i ispunjenosti, jer on kreira našu motivaciju (unutrašnju i spoljašnju) i potrebu da uživamo u životu. Kroz 2. čakru se kreira, planira, sazreva, ona nam nudi mogućnost da imamo lakoću, lepotu i sreću kroz lični sistem vrednosti (ili samovrednovanja), ali i kroz partnerske i ostale odnose, kroz umetnost i stvaranje.

Ovaj energetski centar određuje emotivni indentitet i da bi bio u balansu, njegova osnovna potreba je zadovoljstvo i privlačenje, a bazični problem koji ga vodi u disbalans je osećaj krivice. Na disbalans ukazuje blokiranost emotivnog toka ili preterana osetljivost kao hipo ili hiper aktivnost ovog centra. U natalnoj karti to možemo prepoznati kroz slabo dostojanstvo Venere (ako je u izgonu, padu ili je retrogradna) ili ako je loše postavljena (u nesrodnoj kući i u napetim aspektima). U nastavku će biti reči o aspektima Venere i na koj način se kod napetih aspekata manifestuje određeni disbalans, ali po sličnom principu funkcioniše i disbalans kada je određena planeta u napetom aspektu sa serijama 2 i 7 (planete u 2. i 7. kući, vladari 2. i 7. kuće i planete u znacima Bika i Vage)

U ovom članku biće opisani aspekti Venere sa ličnim planetama, a u sledećem nastavku biće reči o aspektima sa spoljnim planetama (od Jupitera do Plutona).

Venera i Mesec

Odnos Venere i Meseca ili 2. i 4. čakre opisuje da li smo u životu sposobni da privučimo (Venera) ono što želimo (Mesec). Ove dve planete čine unutrašnju motivaciju i kada su one u izazovnom aspektu, tada najčešće i ne možemo da prepoznamo naše najdublje želje i potrebe kako bismo bili potpuno srećni i ispunjeni. Zašto? Potreba za bliskošću, za poverenjem i povezivanjem sa sobom i drugima (Mesec) uglavnom nije praćena osećajem zadovoljstva, sreće i ispunjenosti (Venera) zato što jedno uvek bude na uštrb drugog. U disbalansu ove dve planete ili ova dva centra to može da se ispolji na dva načina. Ako je Venera ili 2. čakra nešto snažnija, a Mesec ili 4. čakra zatvorenija zbog neke emotivne povrede, kod osobe će biti dominantnija senzualnost, seksualnost i sposobnost za uživanjem i hedonizmom, ali bez osećaja da je to stvarno njena želja i unutrašnja potreba (Mesec). U ženskom horoskopu ovaj aspekt ukazuje da ona ima potrebu da ostane večito devojka, da se oblači ili ponaša i u 40-im kao da je tinejdžerka, ili da je stalno nečija ljubavnica, da se oseća nespremnom da osnuje porodicu i postane majka, jer ne može da uđe u Mesec, da postane žena i ostvari emotivnu zrelost. Kod muškaraca će se ispoljiti kao opsednutost svojim izgledom ili kao potreba da bude okružen lepim stvarima, lepim ženama, umetničkim delima i sl. ali da ga to ne inspiriše na ljubav i stvaran osećaj zadovoljstva.

Nasuprot tome, kada je Mesec snažniji i srčani 4. centar otvoreniji, a 2. Venerin centar blokiraniji, osoba tada lako postaje žena i majka, brine se o porodici i deci, ali odustaje od svojih zadovoljstava. Ona npr. nema vremena da se ulepša, da se provede i da uživa u nečemu što voli jer ne može da se prepusti tome. Ne uživa čak ni u bliskim, ni u intimnim odnosima jer je odbacila Veneru, a osećaj bliskosti, što je Mesec, je pretvorila u osećaj brižnosti. Naravno, ostali deo horoskopa će reći u kom delu će se blokiranost druge čakre najviše  ispoljiti, pa će sa snažnijim Marsom osoba mnogo raditi i fizički se iscrpljivati, a odlagati zadovoljstvo, sa snažnim Merkurom biće snažnija logika, kritičnost i nezadovoljstvo (Venera je u padu u Merkurovom znaku Device), sa jakim Suncem osoba će snažnom voljom ugušiti svoju potrebu za zadovoljstvom, itd. U svakom slučaju, ako su ove dve ženske planete u disbalansu, ženski deo je tada na neki način ugušen, tada nema onog mekanog dela, lakoće i finoće i to će se ispoljiti kao prejaka oštrina ili grubost, bez sposobnosti za neku jaču toleranciju.

Na fizičkom nivou se loš aspekt Venere i Meseca ispoljava kao hormonski disbalans, gojaznost, zatim kao česta promena raspoloženja, naglašen PMS sindrom ili kao veći problemi u menopauzi. Na psihičkom nivou odustajanje od zadovoljstava i kreativnosti (Venera) vodi u apatiju, a nesposobnost uživanja u ljubavi i bliskosti (Mesec) vodi u depresiju. Ovaj aspekt takođe u kombinaciji sa još nekim ugrožavajućim faktorima kod žena može da dovede do problema sa ciklusom (odlivi ili učestali ciklusi), zatim može doći do spontanih pobačaja ili neplodnosti.

Balans Venere i Meseca ili 2. i 4. čakre omogućava sposobnost da se privuče (Venera) ono što se najdublje želi (Mesec), da se sa zahvalnošću ceni (Venera) osećaj bezuslovne ljubavi (Mesec) i da se spontano uživa (Venera) u bliskim odnosima (Mesec). Kod žena će ukazati na izražene obline i ženstvenost, na sposobnost da budu srećne i kao žene i majke i kao ljubavnice u isto vreme, jer imaju sposobnost da vole i da budu voljene. Kod muškaraca njihov balans govori da su emocije i eros vrlo važni, da imaju određenu popularnost, protežiranost i voljenost od suprotnog pola i da se uvek nalaze u okruženju lepih ljudi i žena. Kod oba pola ukazuje na određeni umetnički talenat, na dobre manire, na harmoničan brak i mir u porodici, na plodnost i rađanje dece.

Venera i Sunce

Venera i Sunce ili 2. i 3. centar u kontaktu daju osobi mogućnost da spozna (Sunce) svoje najdublje želje i potrebe (Venera). Kako je Venera uvek blizu Sunca, izazovni odnos jedino može biti konjunkciji ili polukvadratu, ali disbalans može postojati i kada je neka od ovih planeta vladar neke malefične kuće ili kada postoji izazovan odnos između planeta iz serije 2 i 7 (druga čakra) sa serijom 5 (treća čakra). U neharmoničnom odnosu se Venera, koja ima potrebu da bude srećna, sukobljava sa svešću, ambicijom, sujetom ili ego problemom Sunca i to će se odraziti na dva načina, u zavisnosti koji je od ova dva centra snažnije postavljen. Kada je Venerina druga čakra snažnija, osoba neće imati svest (Sunce) o onome što tačno želi ili neće biti odlučna (Sunce) da to ostvari. Tako na primer, zbog slabe volje i velike potrebe za uživanjem osoba ne može sebe da ograniči, pa može imati višak kilograma, ali takođe neće ni uspeti da sprovede neku dijetu. Isto tako, zbog slabe volje (Sunce) osoba najčešće prihvata volju drugih kako bi bila prihvaćena, ili će pokušavajući da sebe prikaže u najlepšem izdanju, postati preterano hvalisava.

Sa druge strane, kada je treća čakra (ili Sunce) snažnije postavljena, osoba će zbog prevelike ambicioznosti i određenih planova zanemariti ili odbaciti neke svoje želje i potrebe kao nebitne, ili će zbog prevelikog ponosa, sujete i ega biti netolerantna i nezahvalna prema drugima. U oba slučaja to dovodi do problema u odnosima, a vremenom može doći i do nekog unutrašnjeg nezadovoljstva i depresije. Kada  neka vrlo uspešna, zdrava i vitalna osoba sa jakim Suncem počne da se oseća depresivno i prazno iznutra, iako nema vidljivih razloga za to, može se reći da ima endogenu depresiju. Realno, sve je naizgled idealno i dobro, jer takva osoba nema nekih težih ugrožavajućih spoljnih okolnosti, ali često oseća neku prazninu u sebi, koja vremenom postaje sve veća. Takva osoba je svoje ključne želje koje dolaze od Venere potisnula i sada, umesto da se raduje ostvarenju svojih ambicija, ona se zapravo ne oseća srećnom, a tu prazninu najčešće popunjava raznim konzumentskim potrebama (skupocenim stvarima, nakitom, garderobom, hranom, itd.) Što je praznina veća, ona postaje sve veći kupoholičar ili konzument jer time kompenzuje svoje unutrašnje nezadovoljstvo. Ali ako osoba radeći na sebi uspe da to svesno prepozna, to će joj svakako biti znak da treba nešto da menja kod sebe, kao i da je potrebno da dozvoli da izrone potisnute želje i njena prava potreba.

Sa disbalansom ove dve planete (naročito u slučaju spaljenosti Venere od Sunca) ugrožen je sistem vrednosti, što može dovesti do ozbiljnih problema u odnosima ili prilikom donošenja nekih važnih odluka. Osoba tada ne može da se odluči između dve, a ponekad i više opcija, jer ne zna šta zapravo želi. Ova neravnoteža je povezana sa znakom Vage i ispoljava se kao disbalans na mentalnom, emotivnom ili hormonalnom nivou.

Balans Venere (želja i potreba za srećom i zadovoljstvom) sa Suncem (svest, volja i ambicija) daje osobi svest o onome što želi i snagu da to ostvari. Tada osoba stvari rešava na lidersko harmoničan umetnički način (Sunce i Venera), jer ima dobar i jasan osećaj sopstvene vrednosti, a samim tim i dobar i skladan odnos sa drugima i prema drugima.

Venera i Merkur

Ove dve planete su predstavnici 2. i 5. čakre i opisuju sposobnost osobe da iskaže svoje misli i namere (Merkur) o svojim željama, što  može biti iskazano na prijatan i skladan način kao zadovoljstvo. Suštinski, ove dve planete nikada nisu daleko jedna od druge, tako da mogu praviti samo konjunkciju, polukvadrat i sekstil. Osim polukvadratnog odnosa, disbalans može postojati i kada su ove dve planete loše pozicionirane, u znacima koji se ne vole, ili kada je nešto iz serija 2 i 7 loše postavljeno sa serijama 3 i 6. Tada osoba nije sigurna u svoje mišljenje i mišljenje prepušta partneru ili drugim ljudima jer se zbog krivice, kao osnovnog Venerinog problema, boji da će doneti pogrešan zaključak. Naizgled, ovo može da izgleda kao sličan problem koji ima Venera u disbalansu sa Suncem, ali dok sa Suncem osoba sumnja u svoju moć, sa Merkurom sumnja u svoje mišljenje, odluke i u svoj sistem vrednosti. Osoba suštinski zna šta je odlučila ali u strahu od greške ne može nešto da uradi ili preduzme dok joj neko drugi ne potvrdi da je to dobro. Problem nastaje kada ne doboje potvrdu od druge osobe ili kada pita više osoba od kojih dobija različite odgovore i tada postaje konfuzna, dvosmislena i odaje utisak da ne zna šta zapravo želi.

Ako je Merkur slabiji, osoba će mnogo pričati i stalnim pitanjima za odobravanjem i potvrdom nervirati druge ljude. Ako je pak Venera slabije postavljena, osoba neće moći na pravi način da se izrazi jer sa poljuljanim samovrednovanjem ima strah od odbacivanja od drugih. Iz potrebe da bude prihvaćena i da se dopadne drugima, reči ove osobe mogu biti suviše sladunjave, ulepšane i preljubazne, jednom rečju obesmišljene i drugima će delovati neiskreno, nejasno, neozbiljno, nezrelo ili čak licemerno. Merkur se odnosi na grlenu čakru i u kontaktu sa Venerom predstavlja unutrašnji glas, pa u disbalansu osoba svojom nesigurnošću dovodi u pitanje svoje reči ili svoja osećanja. Da bi se ova osoba povezala, jedini način je da shvati da je normalno da se prave greške i da su one sastavni deo učenja.

Balans 2. i 5. energetskog centra govori da osoba ima poverenje u svoj unutrašnji glas i u svoje mišljenje, kao i da ono što želi, može da realizuje bez potrebe za odobravanjem i potvrdom od drugih.

Venera i Mars

Odnos Venere i Marsa je već opisan u članku „AstroHealing prve čakre“ od 24. avgusta 2015. godine i taj deo članka je ovde u potpunosti prenesen:

Ove dve planete u neudobnom aspektu govore o disbalansu 1. i 2. energetskog centra i da je potreba za osnovnom životnom egzistencijom, preživljavanjem i opstankom (prva čakra) u neravnoteži sa zadovoljstvom i osećajem prijatnosti (druga čakra). To daje strah od neuspeha, razna emotivna razočaranja ili povrede, a rezultat je nemotivisanost osobe. Mars i Venera opisuju spoljašnju motivaciju i u disbalansu daju preopterećenost svakodnevnicom i umor osobe pre nego što i počne neku akciju. Ova osoba može ili da odlaže svoje obaveze koje će svakako kad - tad morati da uradi (prokrastinacija) koja je u skorije vreme proglašena kao bolest od svetske zdravstvene organizacije, ili će suprotno tome previše raditi, pravdajući se prevelikim i preteškim obavezama i odlagati da sebi priušti neko zadovoljstvo (kada je Mars snažnije postavljen u odnosu na Veneru).

Kada je Venera dominantnija, osoba je uglavnom umorna čim ustane ujutru, svakodnevne obaveze ne voli ili su joj dosadne, ne voli posao koji radi i stalno se žali na preopterećenost, ali kako dan odmiče i približava kraj radnog vremena ili obaveza, a nailazi period kada osoba može da se posveti nekim prijatnijim stvarima za nju, ona je sve odmornija i vedrija. To svakako nije logično na fizičkom nivou, jer osoba bi realno trebala da bude najodmornija ujutru, a ne kasnije popodne ili uveče, ali nema spoljnu motivaciju za svoje obaveze. Takođe, ovo govori i o osobama koje stalno odlažu da započnu dijetu jer ne mogu da se nateraju da se odreknu slatkiša ili neke druge hrane koju vole, ili o studentima koji nikako da polože jedan ili par ispita koji im se ne sviđaju, ili da konkretno urade neku akciju ili posao (Mars) koji im nije prijatan. Ponekad su simptomi slabosti toliko naglašeni da osoba ne samo da oseća hroničnu iscrpljenost, nego može bukvalno da beži u bolest da bi izbegla neku obavezu. Ovo je čisto emotivan proces povezan sa telom koji daje osobi potrebu da svoj osećaj lične nesposobnosti, straha od greške i krivice kroz unapred očekivani neuspeh, kompenzuje kroz neko fizičko zadovoljstvo i zavisnost (hrana, seks, slatkiši, spa centri i sl.).

Kada je ova energija u balansu, osoba ima osećaj da može da se nosi sa svojim obavezama, ne precenjuje ih, uglavnom radi ono što joj prija i ne potcenjuje sebe i svoje sposobnosti. Osećaj sreće, zadovoljstva i samoostvarenja joj daje neverovatnu lakoću, ona se ne premara i ne iscrpljuje, ali sve obavi i završi kako treba, bez deficita vremena ili problema sa terminima.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Tadije Sondermajera 3, Wellport, Novi Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2022. // Design & Coding by studio triD