Tel: (+381) 11.4113.164, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Astrološki kalendar za 2024. godinu Astrološki kalendar je praktični vodič za celu 2024. godinu, koji vam služi da brzo i lako dobijete najvažnije astro informacije svakog dana.

Pomaže da se odredi kvalitet i osobina svakog dana tokom 2024. godine (mundana astrologija), planira aktivnosti (elekciona astrologija) i dobije odgovor na postavljena pitanja (horarna astrologija).
» prikaži celu vest
Knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
Knjiga ''Energija Senke'' Nedavno je izašla iz štampe najnovija knjiga Aleksandra Imširagića "Energija Senke - Vodič za integraciju prošlih života". Svi zainteresovani za ovu knjigu mogu je naručiti direktno od nas.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Na putu do sebe

Znak Vodolije nosi u sebi mitološke nesporazume, pre svega na relaciji otac-sin, jer znamo da je Saturn čak kastrirao svog oca Urana. Ali ne smemo zaboraviti da je upravo Venera rođena od Uranovih genitalija posredstvom božanskih moći Neptuna (iz okeana). Znak Vodolije u sebi nosi i sećanje na "gubitak pozicije bez ikakvog povoda". Naime, Ganimed je postavljen za peharnika Bogova umesto Hebe, a sve se to dešava u simbolici ovoga znaka (Vodolija). Istovremeno, ovo je i priča kako je jedan običan čovek postao besmrtan.

Međutim, Vodolija predstavlja nebo, ili mogućnost da čovek može postati besmrtan. Sve su ovo mitovi, simboli. Simbolika Vodolije nosi u sebi i najsavremeniji oblik komunikacija ili virtualni svet. Došlo je vreme da virtualni svet postane mit. Mi se nalazimo u praskozorju stvaranja novog mita: povratka kući, odnosno sebi (Vodolija). Ovo je vreme slobodne kreativnosti savkog od nas. Preuzimanje odgovornosti za sebe, uz praštanje i prihvatanje svojih predaka i njihovih (svojih) dela. Ako je Sunce, kreativni cilj čoveka, onda je Mesec svakako put kako doći do tog cilja.

Cilj ove lunacije, koja se nalazi na stepenu egzaltacije Neptuna, baš i jeste dolazak do sebe i otkrivanje svog zvezdanog neba u sebi. Ipak, razni autori su pisali da je u stvari Neptun iluzija – pa kako onda doći do sebe?

Zapravo, Neptun je iluzija koju čovek plete sam, iz raznih strahova od jedinstvene istine prema samom sebi! Dispozitor ove lunacije (Saturn) se nalazi na stepenu egzaltacije Urana i vodi Mesec u pad (Škorpion). No, pad nije ništa drugo do sjedinjavanje sa telom, sa onim što je ispod praga svesnog. Drugi dispozitor Uran, nalazi se u Ovnu i on stoga egzaltira Sunce. Ovo je slika buđenja svesti, koja nosi imperativ bivanja sada i ovde! Muški princi (ili budna svest) je veoma naglašen i nosi snagu ove lunacije, dok se ženski princip (Mesec ili naše eterično, podsvesno  biće) će se konačno sjediniti se sa našim fizičkim telom. Isijavanje ljubavi iz sebe (Sunce) je svakako garancija da ćete u svoj život i privući ljubav (Mesec).

Četvrti dan od lunacije (mladog Meseca), nailazi dan koji je u kolektivnoj svesti prihvačen kao "dan zaljubljenih". Ne bih da kvarim taj osećaj u vazduhu, jer Venera je u Vodoliji. Ali zašto bi bilo da je "ljubav samo reč i ništa više"? Venera izlazi iz kvadrata sa Saturnom – a Mesec u egzaktnoj inkonjunkciji sa Saturnom, izlazi iz kvadrata sa Plutonom. Koliko se žensko biće u ovom danu (vremenu) lomi u sebi tražeći slobodu, a šta dobija? Dobija poruku: "Sačekaj, sve će doći u svoje vreme i na svoje mesto, strpi se! " Vreme – Saturn nosi u sebi Veneru i spojiće je sa njenim tajnim ljubavnikom Marsom iz Riba, ali da li je to dovoljno? Naravno da nije. Potreba Venere u njenoj biti je da je stalno u titraju Božanske kreacije Neptuna. Potreba Meseca je da pamti i prenosi informaciju i osećaj ljubavi. Budite sretni u ljubavi. Danas prihvatite istinu kao najveći oblik ljubavi, slobodu kreacije kao njezin put i odgovornost za svoj život kao garanciju da je ljubav večna!

Vodolije su u proteklom periodu izgurale svoj hir kroz Marsa. Svoju aroganciju (strah, nesporazum) su suprostavljale jasnim strukturama Saturna, samo zato što su verovale u Jupiterovu podršku. Pa, Jupiter se šali valjda ste ukapirali, može mu se! Ovaj period za Vodolije koje su u formalnim vezama (brak) može biti neudoban. Može doći do prekida. Ljubav za Vodolije treba u narednom periodu da bude tiha, unutrašnja. Nema potrebe razmahivati se. Korigovanim odnosom na sparm svoje ljubavi imaćete šansu da se tiho vratite na neke stare, možda i tajne ljubavi u periodu od 24.2. pa do 17.3. Veoma poseban dan za Vodolije je 7. mart. Samo nemojte nikome ništa obećavati!

Ribama lunacija pada u 12. polje, a to je prirodno njihovo stanje. Venera je takođe u 12. polju. Pozicija u kući je egzaltira, ali nemam utisak da su Ribe sretne sa ovom lunacijom. Ribe su u ovom periodu osetljivije. Zauzetim Ribama Saturn preseca nekakvu virtualnu ljubavnu igru. Ribe u ovom periodu trebaju sav svoj potencijal da usmere na isceljenje svojih formalnih partnera. Riblji partneri u ovom periodu su nežni, malo pogubljeni i potrebna im je Riblja nežnost i toplina. Dajte se, jer to će vam se od leta vraćati mnogostruko. Slobodne Ribe su u traženju sebe kroz neke paralne odnose i naprosto su neodlučne kome da se priklone.

Ovnovima lunacija pada u njihovo 11. polje. Već dugo je Uran u Ovnu, ali sada je zanimljivo to što nosi u sebi Sunce, Mesec i Veneru. Ovnovima ne vredi savetovati da broje ni do tri, a kamoli do 10. Red je upozoriti Ovnove da oni ne znaju imati paralelnu ili tajnu vezu. Brzopletost je glavna karakteristika Ovnova. Vladar Ovnova (Mars) je u znaku Riba sve do 13. marta. Možda vam se učini da su u ovom periodu pogubljeni ili zalutali? Ovo će biti odlično vreme za one Ovnove koji znaju roniti ili bar zaroniti u sebe. Sunce (vladar 5. polja – ljubavi) menja znak 18. februara i ulazi u znak Riba, a u istom trenutku Mesec pravi egzaktnu konjunkciju sa Jupiterom i sekstil sa Uranom iz Ovna. Nije trenutak ni za kakvu naglu odluku, jer vaš partner (Venera) će uploviti u svoj egzaltirani svet već 26. februara i tada je za očekivati njene platonske igre Ovnu iza leđa.

Bikovima je ovo vreme kada svoj emotivni status razvezuju. Osnovna karakteristika Bikova je vezivanje, pa je lunacija u Vodoliji u njihovom 10. polju dala šansu slobodi. Ljubav može biti snažna i u isto vreme slobodna, što je za Bikove nepoznanica. Razvezivanje je Uranova aktivnost, ali ne podrazumeva uvek razvod braka. Ono znači biti slobodan, biti sretan sada i ovde! U Bikovskom 7. polju je Saturn, pa će zaista baš u polju odnosa biti velikih proveravanja. Već 11. februara Bikovi imaju kratak spoj sa Saturnom. Najvažnije što u ovom periodu Bikovi treba da ukapiraju da sa Saturnom nema nesporazuma. Sa Saturnom je sve kristalno jasno i ne postoji opravdanje "nisam znao". Vladar Bikovskog 5. polja ljubavi (Merkur) imaće svoj retrogradni hod u periodu od 23. februara do 17. marta baš u znaku Riba, gde ga takođe trigonskim aspektima podržava Saturn. Dobićete vreme na dar da korigujete svoju ljubav.

Blizanci su i dalje u svojim zabavama sumnjivog kvaliteta. Ali sve ima svoj kraj. Jupiter im je dao lažna krila, pa još Venera u Vodoliji pa je to sve "skoro imalo smisla" zabavljati se neobavezno, ne polagati nikome račune i igrati se ljubavi u virtualnom svetu. Jupiter kreće u svoj direktni hod već 30. januara i ubrzano će prolaziti Blizancima. Sve dok je Merkur u znaku Riba (oko 67 dana), Blizanci imaju šansu da "okaju svoje grehe" jer Merkur nosi u sebi Jupitera i vodi ga u sedište praveći dobar odnos sa Saturnom. Ako su neki Blizanci dobili koji kilogram viška u ovom periodu, evo prilike da se ne zamenjuju teze. Čokolada nije isto što i ljubav, mada u biohemijskom procesu proizvodi sličnu hormonsku supstancu.

Rakovi su glavni akteri svake lunacije. Mlad Mesec obeleževa vreme koje dolazi za šta je povoljno. Ova lunacija pada u Rakovsko 8. polje pa donosi mogućnost puštanja ili otpuštanja. Ne moraju Rakovi baš sve da drže pod kontrolom. U ovom periodu to se svakako odnosi na sposobnost apstraktnog razmišljanja. "Verujem – i ne govorim o tome, jednostavno prihvatam" – trebao bi biti Rakovski stav u narednom periodu. U rakovskom 5. polju – Škorpionu – nalazi se Saturn (dispozitor lunacije) i to na stepenu Uranove egzaltacije. Neophodan je unutrašnji mir. Osećaj u Škorpionu za Meseca je neudoban, ali poverenje da nije sam treba da mu obezbedi sigurnost. Rakovi zaista u ovom periodu mogu da dožive nekakvu ljubavnu depresiju, baš iz straha da su izgubili kontrolu nad partnerom.

Lavovima lunacija pada u njihovo 7. polje – polje partnera. Ovo je vreme za oslobađanje osećaja posebnosti. Gledajući sa neba (iz Vodolije) svi smo mi jednaki. Istina, na zemlji Lavovi imaju taj čuveni osećaj moći, pa deluju bahato. Nemojmo zaboraviti – pa Lavovi su mace, samo ako znate sa njima! U njihovom 4. polju – primarne porodice (majke) nalazi se Saturn (dispozitor lunacije) pa je ovo vreme dato da malo poradite i na svojim precima, koji su možda baš iz oholosti odbacili neku ljubav. Vreme je prihvatanja. Sve što je moje – najbolje je, nema kritikovanja. Ponekad i bol donese korist. Da sve ovo itekako ima svrhu i smisao potvrđuje drugi dispozitor lunacije Uran, koji se nalazi u Lavovskom 9. polju i egzaltira Sunce.

Devicama je ovo vreme dato za oslobađanje kompulsije, prislinih misli i radnji. Lunacija se dešava u njihovom 6. polju (prirodno polje Device) i bez obzira što je i Venera tu, one bi u ovom vremenu menjale nešto, pa makar zavese u stanu. Merkur je u Ribama i vreme je za kontemplaciju, tišinu i otpuštanje umnih aktivnosti. Svi ovi partnerski nesporazumi (od kada je Jupiter u Blizancima) ulaskom Merkura u Ribe počeće prećutno da se rešavaju. Sve će to u moru života postati "sitno i nebitno". Biće ovo vreme dobrih odluka, a imaćete mogućnost popravljanja nekih odluka upravo kada Saturn krene u svoj retrogradni hod od 18. februara sa 11º Škorpiona. Videćete kako će vam partneri postati inspirativni i krotki kada Venera uđe u znak Riba od 26. februara. Nadam se da ćete umeti da ronite u lepoti unutrašnjeg sveta.

Vagama se lunacija dešava u njihovom 5. polju – polju ljubavi. Primarna potreba Vage je ravnoteža. Zato Vage mahnito žele da imaju partnera, samo zbog ravnoteže. Ipak, bliskost nije Vagina potreba. Ova lunacija treba da ih povede u svet poverenja, jer Venera u Vodoliji ne daje čak ni ravnotežu. Venera u Vodoliji daje mogućnost virtualnih, platonskih ljubavi pa čak i bratskih ljubavi. Sistem vrednosti je u narednom periodu naglašeno na proveri za Vage. Saturn, kao dispozitor lunacije, nalazi se u 2. polju Vaga. Svakako će biti i restrikcija. Moraće Vage naučiti šta hoće, a šta neće. Neophodno je da preuzmu odgovornost i tako isključe bar na kratko vreme svoju glavnu karakteristiku – neodlučnost. Period Venere u Ribama za mnoge Vage će biti izuzetno produktivan jer će bar za izvesno vreme sa svojim partnerima deliti istu sudbinu i iste okolnosti. Naravno, Venera u Ribama je egzaltirana kraljica Posejdonovih odaja i svoju veličinu baš treba da pokaže pružajući ruku izgubljenom partneru (Marsu). Ne smete Vage zaboraviti šta je sve Mars, boraveći u Vodoliji, za vas uradio i koliko je okolnosti porušio samo da bi vas zabavljao.

O, Škorpioni moji. Nije vam lako. Znam, razumem vas. Saturn je tu. Lunacija se dešava u vašem 4. polju pod veoma oštrim uglom. Može li nekada Škorpion osetiti ljubav a da ne boli. Škorpion veruje da je seks, glavni pokazatelj snage ljubavi. Koliko seksa toliko i ljubavi? Dolaze druga vremena. Svima nam je neophodna Škorpionska energija. Promena, transformacija, ulazak u sebe, oslobađanje od strahova sopstvenih istina. Sve su ovo lekcije koji su vaši preci ostavili vama jer vam veruju! Kada Venera pređe u znak Riba od 26. februara, sigurna sam da dolazi vreme nežnosti za Škorpione. U Škorpionskom 5. polju pored Neptuna, Marsa (vladara) je i Kiron pa će on svakako doneti mogućnost isceljenja nekakvih starih rana. Sve ovo na najdubljem nivou podržava Pluton. Što reče jedan autor: "Ljubav više nije previše"!

Strelčevi će ovu lunaciju ugostiti u svom 3. polju, pa čak i Veneru. Imali prostora za razmišljanje kada je ljubav u pitanju? Naravno da nema. Ceo svemir pulsira osećajem savršenog reda i univerzalne ljubavi. Strelčevi su bili prilično konfuzni još od ulaska Jupitera u Blizance, pa je onda na to još nastupio i njegov retrogradni hod! Od kada je Merkur u znaku Riba on podiže Strelčevski sistem na normalni nivo funkcionisanja. Partnerski odnos za Strelčeve će i dalje biti vrlo diskutabilan. Čini mi se da će Strelčevi partneri podstaknuti Saturnom iz Škorpiona da ćute i da nemo prate događaje. Ovo bi moglo uroditi plodom ukoliko partneri ove okolnosti ne prevedu na nekakvu aferu na poslu sa kolegom. Što god da je, neophodno je dozvoliti slobodu i poverenje u ovo vreme transformacije sadašnjeg trenutka.

Jarčevima lunacija dolazi u njihovo drugo polje, baš na egzaltaciji Neptuna. Jarčevi jako dobro razumeju Neptuna. Ambicija – kao glavna karakteristika Jarčeva vezana je za budućnost, za izazove. Ovo vreme treba da oplemeni njihov rigidan odnos na spram emocija. Takođe, poverenje u druge ljude, naročito partnere treba da bude bezuslovno. U ovom periodu baš Jarčevi partneri prolaze kroz bolan period (možda čak i fizičke bolesti), jer Saturn, vladar Jarčeva a i dispozitor lunacije, ne ljubi baš Mesec (partnera) kao ni Veneru (sposobnost ljubavi). Dopunske časove Jarčevi će početi dobijati kada se Saturn krene u retrogradni hod (18. februar – 8. jul). Ovo nije kratak period i imaće prostora za transformaciju i prihvatanje svih onih koji nešto ne mogu baš kao što to Jarčevi mogu!

 

"Ništa nema novo pod kapom nebeskom". Veoma davno naš nobelovac Ivo Andrić je opisao vreme ove lunacije:

VREME JE DA NAUČIMO DA ĆUTIMO

Vreme je da se penje, da se napreduje za stepenicu više, iako ni prethodna stepenica nije još potpuno osvojena ni utvrđena kako treba. Govoriti malo, ne govoriti zlo, glupo, površno ni uzaludno, ili čak ne govoriti uopšte. Sve su to stepenice na putu ličnog napretka i usavršavanja koje u toku života, kao teren u ratu, osvajamo, gubimo i ponovo osvajamo.

S godinama, tačnije rečeno sa starošću, koja nastupa polako i tiho kao sumrak na zemlji, krv hladni, nagoni odumiru, savlađujemo se i obuzdavamo lakše, tako da i bez svoje velike zasluge govorimo manje, možda razumnije i čovečnije. Ali to nije dovoljno. Vreme je da se pređe na postizavanje višeg stepena, a to je: unutarnje ćutanje. Šta vredi što mudro držimo jezik za zubima, ako u nama još sve vri od oštrih sudova i brzopletih replika koje ne pokreću naš jezik i ne prelaze preko usana, ali potresaju i paraju našu unutrašnjost? Često mogu da se vide takvi starci koji smireno i prepodobno ćute, ali im se u pogledu ili u podrhtavanju usnica javlja ponekad odraz unutarnjih kivnih i zloćudnih monologa i dijaloga.

Bilo bi vreme da već naučimo da i u sebi ćutimo. Sve nas poziva na to. Priroda sama nam pomaže u tome. Vreme je, jer inače će nam se desiti da do kraja zlo živimo i, na kraju, ružno umremo. A to je strašno.

Znakovi kraj puta

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Tadije Sondermajera 3, Wellport, Novi Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2022. // Design & Coding by studio triD